Het UWV heeft de regels voor het bepalen van de Whk-premie voor 2025 bekendgemaakt. In dit artikel informeren we je over de premies die in 2025 voor de uitzendsector zullen gelden.
Bepalen premie
De omvang van de werkgever bepaalt de Whk-premie. Werkgevers worden ingedeeld in drie categorieën: klein, middelgroot en groot. De grens tussen kleine en middelgrote werkgevers ligt bij een bruto loonsom van € 990.000; tussen middelgrote en grote werkgevers ligt deze grens bij € 3.960.000.
Kleine en startende werkgevers: De Whk-premie is gelijk aan de sectorpremie.
Grote werkgevers: De Whk-premie is afhankelijk van de schadelast van de onderneming.
Middelgrote werkgevers: De Whk-premie is een gewogen gemiddelde van de sectorpremie en de premie op basis van de eigen schadelast.
WGA
Uitzendwerkgevers zijn ingedeeld in sector 52 Uitzendbedrijven. Voor deze sector geldt in 2025 voor de WGA een sectorpremie van 2,68% (2024: 2,42%). Voor grote werkgevers geldt een minimumpremie van 1,01% en een maximumpremie van 3,32%. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om de helft van deze premie in te houden op het salaris van de werknemer.
Ziektewet
Sector 52 Uitzendbedrijven heeft de hoogste sectorpremie voor de Ziektewet. Voor 2025 is de sectorpremie vastgesteld op 3,23% (2024: 4,13%). De daling van de premie komt doordat met ingang van juli 2023 in de cao voor uitzendkrachten is vastgelegd dat ziekte niet meer automatisch leidt tot beëindiging van het contract (met uitzendbeding). Hierdoor neemt de instroom in de Ziektewet af, wat de premie verlaagt.
Voor grote werkgevers is relevant dat de minimumpremie is vastgesteld op 0,12% en dat de maximumpremie 5,65% bedraagt (92024: 7,22%).
Gevolgen voor eigenrisicodragers
De aanzienlijke daling van de premies voor de Ziektewet in sector 52 kan voor bestaande eigenrisicodragers aanleiding zijn om het eigenrisicodragerschap te heroverwegen. Het is belangrijk om daarbij zowel oog te hebben voor de financiële kant als voor andere relevante aspecten zoals de begeleiding van zieke ex-werknemers en de eigen positionering.
Beëindiging van het eigenrisicodragerschap per 1 januari 2025 moet voor 2 oktober 2024 aan de Belastingdienst worden doorgegeven.
Als je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebt, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Je kunt ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een e-mail sturen naar info@florys.nl.
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op via onderstaande knop
Copyright | Florys: onderdeel van Florys Groep | Privacyverklaring en cookiebeleid | Algemene Voorwaarden