De positie van arbeidsmigranten ligt in politiek Den Haag onder het vergrootglas. Recent stuurde de minister van SZW opnieuw een brief aan de Tweede Kamer met voorstellen voor aanscherping van de regels die gelden bij de inzet van arbeidsmigranten. In dit bericht informeren we je over de voorgenomen regels ten aanzien van de registratie van arbeidsmigranten.
Registratie arbeidsmigranten in BRP
Van enkele honderdduizenden arbeidsmigranten is onduidelijk waar zij precies in Nederland verblijven. Dit gebrek aan duidelijke registratie heeft verschillende gevolgen, zowel voor de arbeidsmigranten zelf als voor de overheid. Voor arbeidsmigranten die rechtmatig in Nederland verblijven en van plan zijn langer dan vier maanden in Nederland te blijven, is het verplicht om zich als ingezetene te laten registreren in de gemeente waar ze wonen. Het kabinet vindt correcte registratie in de Basisregistratie Personen (BRP) van belang omdat het niet of verkeerd ingeschreven staan in de BRP kan leiden tot problemen zoals het niet kunnen afsluiten van een zorgverzekering bij verlies van werk of het missen van bepaalde sociale voorzieningen.
Rol werkgevers bij registratie
Ondanks verschillende maatregelen blijft het zicht op arbeidsmigranten onvoldoende verbeterd. Daarom wordt ook gekeken naar de rol die werkgevers kunnen spelen bij het verbeteren van de registratie. De minister is voornemens een bevorderings- en vergewisplicht in te voeren. Deze plichten leiden ertoe dat werkgevers nadrukkelijk betrokken zijn bij de registratie van arbeidsmigranten. Dit zou niet alleen de communicatie tussen de overheid en arbeidsmigranten verbeteren, maar ook de rechten en plichten van arbeidsmigranten duidelijker maken.
Plichten werkgevers
De gevolgen voor werkgevers zijn significant. Als werkgevers een actieve rol moeten spelen in de registratie van arbeidsmigranten, betekent dit extra administratieve lasten en verantwoordelijkheden. Werkgevers zouden moeten zorgen dat arbeidsmigranten zich minimaal één dag voor aanvang van de werkzaamheden melden bij het loket voor de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Daarnaast zouden werkgevers ook moeten zorgen dat arbeidsmigranten zich weer uitschrijven wanneer zij vertrekken. Dit vereist een nauwkeurige administratie en extra personeelsinzet om deze taken uit te voeren. Onduidelijk is nog per wanneer de voorgestelde wijzigingen worden ingevoerd.
Commissie-Roemer
In 2020 heeft het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (Commissie-Roemer) een advies uitgebracht over de positie van arbeidsmigranten. Eén van de suggesties betreft het advies dat sociale partners afspraken maken over een minimum inhuuruurprijs voor uitzendkrachten. Daarnaast wordt voorgesteld om het onmogelijk te maken om bij de werkgever schulden op te bouwen. Over dit laatste punt zijn, ten aanzien van de huisvesting, recent afspraken opgenomen in de uitzend cao’s.
Als je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebt, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Je kunt ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een e-mail sturen naar info@florys.nl.
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op via onderstaande knop
Copyright | Florys: onderdeel van Florys Groep | Privacyverklaring en cookiebeleid | Algemene Voorwaarden