Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst weer handhaven op de inzet van zzp’ers met de nieuwe zzp wet. In de volksmond wordt gesproken over nieuwe zzp regels, maar in feite worden de bestaande regels vanaf 2025 weer gehandhaafd. De nieuwe regels zzp 2025 hebben gevolgen voor zzp’ers, opdrachtgevers en intermediairs. Het wordt belangrijk om te beoordelen of iemand echt als zelfstandige werkt of dat er sprake is van een dienstverband. Florys biedt hierbij advies en helpt je om te voldoen aan de nieuwe zzp regels.
Navigeer naar de juiste informatie:
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 weer controles uitvoeren op de inzet van zzp’ers. In vakjargon: het handhavingsmoratorium wet dba wordt opgeheven. Dat heeft gevolgen voor zzp’ers, opdrachtgevers en intermediairs. Als een schijnzelfstandige toch een werknemer blijkt te zijn heeft dat consequenties voor onder meer de rechtspositie van de werkende, de afdracht van werkgeverspremies en loonheffing en eventuele pensioenopbouw.
Het wordt dus weer belangrijk om de relatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers te beoordelen: wordt er gewerkt op basis van een arbeidsovereenkomst of gaat de werkende als zzp’er aan de slag? Deze vraag moet beantwoord worden aan de hand van de wet en de jurisprudentie. Daarbij is onder meer de uitspraak van de Hoge Raad van 24 maart 2023 in de zaak Deliveroo belangrijk. In die uitspraak worden meerdere gezichtspunten benoemd die van belang zijn bij de beoordeling:
1. Aard en duur van de werkzaamheden
2. Wijze waarop de werkzaamheden en werktijden worden bepaald
3. Inbedding van het werk in de organisatie van de werkverschaffer
4. Verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren
5. Wijze waarop de onderlinge afspraken tot stand zijn gekomen
6. Wijze waarop de beloning wordt bepaald en uitgekeerd
7. Hoogte van de beloning en commercieel risico
8. Gedrag van de werkende in het economisch verkeer
De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Wet VBAR) moet ervoor zorgen dat het duidelijker wordt hoe arbeidsrelaties beoordeeld moeten worden. Deze wet vbar treedt naar verwachting per 1 januari 2026 in werking en zorgt ervoor dat werknemersindicaties afgewogen moeten worden tegen indicaties die wijzen op zelfstandigheid.
Intermediairs die zelfstandigen koppelen aan een opdrachtgever krijgen ook te maken met de gevolgen van de handhaving door de Belastingdienst. Ook intermediairs zullen de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers moeten gaan toetsen aan de wet.
De inzet van zzp’ers blijft in veel gevallen mogelijk. Intermediairs en opdrachtgevers kunnen zich op de nieuwe situatie voorbereiden door hun interne werkwijze en hun overeenkomsten tegen het licht te houden. Florys kan daarbij ondersteunen:
· Wij informeren je over de gevolgen van het opheffen van het handhavingsmoratorium;
· Wij adviseren intermediairs over de werkwijzen die je kunt toepassen bij de inzet van zzp’ers bij je opdrachtgevers;
· Wij adviseren opdrachtgevers over de beoordeling van je arbeidsrelaties met zzp’ers;
· Wij stellen accurate modelovereenkomsten voor je op.
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Douwe de Haan
Copyright | Florys: onderdeel van Florys Groep | Privacyverklaring en cookiebeleid | Algemene Voorwaarden