Begin februari stuurde de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief aan de Tweede Kamer over de mogelijkheid om inhoudingen te doen op het wettelijk minimumloon. Inhoudingen op het minimumloon is onder voorwaarden mogelijk voor huisvesting en zorg. In de brief kondigt de minister aan dat de inhoudingsmogelijkheid voor huisvesting op termijn wordt afgeschaft.
Inhoudingen op minimumloon
Het doel van de wet op het minimumloon is dat werknemers een sociaal aanvaardbare beloning krijgen en niet oneerlijk worden behandeld. Om die reden zijn inhoudingen op het minimumloon in beginsel verboden. De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) maakt hierop een uitzondering. De WAS biedt werkgevers onder voorwaarden de mogelijkheid om inhoudingen te doen op het wettelijk minimumloon. Die inhoudingen zijn bedoeld om arbeidsmigranten te helpen met huisvesting en zorg.
Voorwaarden inhoudingen
Voor het doen van inhoudingen op het minimumloon gelden enkele voorwaarden:
Verkenning naar inhoudingen voor huisvesting
De minister heeft onderzoek laten doen naar de inhoudingen voor huisvesting. Uit die verkenning komt het volgende naar voren:
Voornemen minister
Gelet op de geschetste misstanden is de minister voornemens om de inhoudingsmogelijkheid voor huisvesting op termijn af te schaffen. Dit gebeurt stapsgewijs door met ingang van 1 januari 2026 ieder jaar het maximale inhoudingspercentage met 5%-punt te verlagen. De inhouding voor huisvesting kan in 2026 dus nog maximaal 20% van het wettelijk minimumloon bedragen. De inhoudingsmogelijkheid zal in 2030 volledig afgeschaft zijn.
Prijs-kwaliteitsysteem voor huisvesting (PKS)
Opvallend is dat de minister in zijn brief in het geheel niet ingaat op het prijs-kwaliteitssysteem dat sinds 1 januari 2025 in de cao is geregeld. Het PKS stelt regels aan de maximale kosten die voor huisvesting in rekening gebracht kunnen worden bij arbeidsmigranten en stelt ook regels voor de kwaliteit van de huisvesting. Op dit moment is er geen uitzend-cao algemeen verbindend verklaard. Dat betekent dat niet alle uitzendorganisaties het PKS moeten toepassen. Om die reden roept de ABU de minister op de ABU-cao algemeen verbindend te verklaren.
Als je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebt, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij Florys. Je kunt ook bellen met ons algemene nummer 0184-208208 of een e-mail sturen naar info@florys.nl.
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op via onderstaande knop
Copyright | Florys: onderdeel van Florys Groep | Privacyverklaring en cookiebeleid | Algemene Voorwaarden