Met ingang van 1 januari 2025 beëindigt de Belastingdienst het handhavingsmoratorium ten aanzien van arbeidsrelaties. Vanaf genoemde datum kan de Belastingdienst weer achteraf belastingen, premies en boetes navorderen bij de opdrachtgever als de werkende geen zzp’er maar werknemer blijkt te zijn. In dit bericht informeren we je over de wijze waarop de Belastingdienst zich voorbereid op de nieuwe situatie.
Op 1 mei 2016 trad de Wet DBA in werking. Als gevolg daarvan kwam er een einde aan de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) op basis waarvan opdrachtgevers en opdrachtnemers vooraf duidelijkheid konden krijgen over de beoordeling van de Belastingdienst over hun arbeidsrelatie. Tegen die wet kwam zoveel kritiek, dat besloten werd om de uitvoering ervan op te schorten: het handhavingsmoratorium was geboren.
In de achterliggende jaren is het handhavingsmoratorium meermaals verlengd. In 2023 is besloten om wel weer te gaan handhaven. De Belastingdienst is vervolgens snel gestart met de noodzakelijke voorbereidingen, waaronder het vergroten van de capaciteit. In 2023 publiceerde de Belastingdienst het eerste deel van haar handhavingsplan. Begin dit jaar volgende het tweede deel. Het derde en laatste deel wordt dit najaar verwacht.
In 2024 richt de Belastingdienst zich op drie aspecten:
De Belastingdienst streeft ernaar om de beoordeling van arbeidsrelaties met ingang van 1 januari 2026 onderdeel te laten zijn van het reguliere handhavingsplan.
Wat betreft de feitelijke aanpak van de handhaving geeft de Belastingdienst er de voorkeur aan om de handhaving te initiëren vanuit contacten met opdrachtgevers (en dus niet opdrachtnemers). Via deze werkwijze wordt bereikt dat meer werkenden beoordeeld worden.
De Belastingdienst voert controles uit op basis van de huidige wet- en regelgeving, waarbij de arbeidsrechtelijke beoordeling leidend is. Dat maakt dat opdrachtgevers en opdrachtnemers de arbeidsrechtelijke wetgeving (met de daarop gebaseerde jurisprudentie) in de praktijk moeten toepassen. Het kabinet wil hierbij de helpende hand bieden, onder meer door de arbeidsrechtelijke wetgeving te verduidelijken. Hiervoor heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden opgesteld. Dat wetsvoorstel is eerder dit voorjaar in internetconsultatie gegaan. Het ministerie verwerkt nu de ontvangen reacties (ruim 1.100), waarna het voorstel voor advies aan de Raad van State wordt voorgelegd. Daarna volgt nog de parlementaire behandeling. Op dit moment is onduidelijk of het wetsvoorstel in beide kamers op een meerderheid kan rekenen. Zolang dit wetsvoorstel niet in werking is getreden, moeten arbeidsrelaties beoordeeld worden aan de hand van het nu geldende recht.
Nu per 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium wordt opgeheven ontstaat voor opdrachtgevers en opdrachtnemers de noodzaak om hun arbeidsrelatie opnieuw te beoordelen. In gevallen waarin de werkende mogelijk aangemerkt moet worden als werknemer doen de partijen (en in ieder geval de opdrachtgever) er goed aan tijdig actie te ondernemen.
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op via onderstaande knop
Copyright | Florys: onderdeel van Florys Groep | Privacyverklaring en cookiebeleid | Algemene Voorwaarden